Flowcode en PIC controllers

Voordat ze de Arduino met zijn ATMEL processor en Raspberry Pi hadden bedacht was de PIC controller heel erg in.

Om deze goed te kunnen leren programmeren in een schoolse omgeving had men bij Matrix Multimedia in Engeland de Flowcode programmeer omgeving bedacht. Zeker de moeite waard om eens te onderzoeken. We zetten je op deze pagina op weg ermee.

Helpen bij de bouw van een EDULAB flowcode robot

Het leuke aan flowcode is dat we nog niet meteen in C-code of Python tekst moeten programmeren. We nemen een tussenstap: programmeren in flowdiagrammen. Wanneer een project groot wordt of moeilijk te begrijpen is, grijp ik hier ook graag naar terug. Er is maar 1 nadeel: het programma is niet gratis.

Je leert nadenken over de flow van het programma. Over kan je parameters aanpassen.

Wanneer het programma geschreven is kan je het ook meteen simuleren op jouw PC zonder dat je het al moet versturen naar hardware zoals een robotje.

Ik heb heel wat jaren les gegeven met flowcode en tal van robotkampen gegeven op school en in nascholing. Het blijft een boeiende omgeving waar je zelfs jonge kinderen makkelijk mee kan leren programmeren. Het cursusmateriaal kan je terugvinden op de documenten site. Heel de cursus staat in thema van het programmeren van PIC controllers ( de grote tegenhanger van de ATMEL in de Arduino). Maar het gevoel blijft hetzelfde. Veel plezier ermee.

Wist je dat Microchip uiteindelijk zowel de ATMEL als PIC controller omgevingen verdeeld.