Arduino voor gevorderden deel 2

Na de workshop Arduino voor gevorderden deel 1, waar we uitgebreid aan de slag zijn gegaan met motoren, schermpjes en enkele sensoren, gaan we nu in de workshop “Arduino voor gevorderden deel 2” nog meer werken rond communicatie met andere chips en zelfs een losse ATMEGA328P leren gebruiken.

Soms heb je nood aan data te kunnen opslaan of uit te lezen. Dit kan met een SD card. We gaan een muziek bestand leren uitlezen en sturen dit naar een kleine versterker.

 

We leren ook de Arduino te linken aan een WIFI omgeving. Hierbij gaan we gebruik maken van de bekende ESP8266 en al zijn geheimen onthullen.

RF signalen zenden en ontvangen zal ook een onderdeel worden van de Arduino cursus. Geef jouw arduino robot of drone een afstandsbediening.

Een Arduino omtoveren tot een USB apparaat om bijvoorbeeld een game controller te maken hoort er ook bij.

Met een Arduino kan je ook een RFID card lezer maken. Handig in een project later te gebruiken. We gaan het onderzoeken.

Tot slot gaan we ook met een losse ATMEGA328P aan de slag en bouwen op een breadboard onze eigen Arduino UNO opstelling. Zo kunnen we deze later integreren in gelijk welke opstelling.

Nadat we begrijpen hoe de Arduino UNO op breadboard werkt gaan we de componenten ook vast solderen op een PCB.

 

Eerst solderen we de PCB

Daarna downloaden we er een bootloader in

Tenslotte kan nu de PCB via een USB poort geprogrammeerd worden.

De Arduino UNO PCB zelf maken geeft aan de cursist/leerling het voordeel dat hij te weten komt wat er nu op dat kleine blauwe bordje gebeurt en hoe alles samenwerkt. Deze info is later handig in te zetten tijdens een elektronica of STEM les.