Projecten portfolio

Op deze pagina vind je een overzicht van enkele van mijn projecten en kampen. De bedoeling is om u inspiratie te geven. Heb je vragen rond een bepaald project of zoek je een technische uitdaging voor jouw doelgroep, laat het horen, wie weet vinden we wel de juiste nascholing op maat voor jou.

PIC robot

De extended edition van de robotkamp robot is uiteraard de PIC robot voor de jongens van de 3de graad elektronica afdeling. De extra functies zoals een LCD met backlight, RC5/6 ontvanger, PICKIT aansluiting en veel headers om de UART, I2C en bluetooth mee te testen, maken van deze robot een handig instrument om de ganse 3de graad mee verder te kunnen.

Robotkamp op school

Al sinds 2012 ben ik bezig met het organiseren van 4-daagse robotkampen voor jongeren. Op school heeft dit veel succes bij de jongeren. Het helpt hen ook beter kiezen wat ze later willen gaan doen (elektronica, mechanica, IW of totaal iets anders). Ondertussen zitten er al jongeren van het eerste kamp in mijn 5de jaar IW.

Meer KOSH robotkamp info
Robotkampen op de TWA in Houthalen

Ik heb als vrijwilliger al enkele keren het robotkamp gegeven aan de Techniek en Wetenschap Academie in Houthalen. Dit was met een gevarieerd publiek van 11 tot 14 jaar. Allen waren enthousiast en er vroegen zelfs jongeren naar een vervolg cursus. Wie weet 😉

TWA info
Robotprogrammatie in het lager onderwijs

Flowcode programmeren in een 5de en 6de studiejaar? Ja dat kan. Mits een goede begeleiding en inleiding kregen we de kinderen van Schooltje op de Hei helemaal mee tijdens het programmeren van een robotje. De kinderen waren er erg door geboeid en er werd zelfs een echte race gehouden.

M&M sorteerder

Met deze machine kan je M&M snoepjes automatisch sorteren. Via een kleurensensor, IR sensors, een DC motor en stappenmotor wordt de machine tot leven gebracht en stuurt de PIC controller de snoepjes in de goede richting.

Zie M&M filmpje
Arduino projecten

Ongelooflijk wat je allemaal kan maken met een Arduino Uno. Allerlei sensoren, knoppen en leds of motoren zorgen ervoor dat je snel een elektronische oplossing kan vinden voor een probleem. Jongeren zijn hier ook snel mee vertrokken. Dat mocht ik ondervinden tijdens mijn rol als coach bij CoderDojo in Geel. Ook met scratch kan je makkelijk een arduino bordje visueel aansturen en bouw je snel jouw eigen bedieningsbord.

Meer info over CoderDojo
Lego Mindstorms

Heb je uitleg en nascholing nodig over het gebruik van Lego Mindstorms, dan kan ik je hier altijd mee op weg helpen. Lego is zeer geschikt om mooie projecten in de klas mee te maken. Ik heb er o.a. een cube solver en sorteermachine mee gebouwd. Lego blijft voor mij een favorite om snel een mechanische constructie in elkaar te zetten. Je kan er heel knappe dingen mee bouwen in klasverband.

Meer info over mindstorms
Robocup junior

Al eens aan een heuse robotwedstrijd meegedaan. Robocup junior is er zo eentje. We hebben daar meegedaan met een eigen robot. Natuurlijk kan je er ook met een Lego Mindstorms robot aan de slag. Heb je hier graag ondersteuning voor nodig mag je het altijd laten weten.

Meer over robocup junior
Opitec

Wil je graag in de klas met eenvoudig en goedkoop materiaal de kinderen creatief aan het werk zetten, dan kan je ook voor Opitec knutselmateriaal kiezen. Opitec heeft een vrij uitgebreid gamma aan knutsel pakketten, voor verschillende doeleinden. De kinderen kunnen het knutselwerk achteraf ook mee naar huis nemen. Heb je hier technische hulp en ondersteuning nodig, laat het weten.

Lees meer over Opitec
E-gadget PCB met PIC controller

Wil je graag bij een opendeur een soldeeroefening voorzien om jongeren warm te maken voor elektronica, dan is de E-gadget PCB een schot in de roos. Je besteld de PCB’s en componenten, krijgt een eenvoudig soldeerplan en je kan aan de slag. Jongeren vinden dit leuk.
Uiteraard heb ik nog heel wat andere PCB’s zoals een tol en looplicht in de aanbieding. Succes verzekerd.

VHDL programmeren in Quartus

Ben je op zoek naar een uitdaging voor de 3de graad elektronica en wil je ze VHDL leren programmeren, dan kan dit grafisch of in text vorm. De Quartus II tool van Altera kan je al een hele eind op weg helpen. Heb je hier hulp bij nodig, of zoek je een project als een frequentie teller, AM zender of stappenmotor aansturing, dan kan ik je daarmee op weg helpen.

Lees meer over Altera
Freestyle

Wil je graag elektronica bedenken maar weet je niet goed hoe er aan te beginnen, vraag dan voor ondersteuning. Wie weet kunnen we samen op maat jouw project klaar krijgen. Of het nu gaat om een zeeslag per computer (PIC controller) of iets anders, we komen er samen zeker uit.

Arduino workshops

Wil je graag meer te weten komen over hoe je een Arduino robot moet maken en aansturen. Dan moet je zeker eens langskomen op een workshop. Ik heb deze al gegeven in opdracht van DINAC in een school te Beringen. Eerst bouwen we het chassis. Daarna leren we de basiscomponenten kennen en aansturen. Dan ontdekken we de Ardublock en Arduino omgeving. Hierna leren we componenten aansturen via Arduino. Tot slot laten we de robot via bluetooth rijden en zorgt de afstandssensor ervoor dat de robot op tijd stopt. T’is een leerrijke en pittige workshop reeks voor beginners en gevorderden.

Meer Arduino info
Arduino micro uittesten

Er is vraag geweest om een Arduino PCB te ontwikkelen voor zij die niet zo handig zijn met draadjes steken in een breadboard. Dit terwijl ze graag willen leren programmeren. Het resultaat is de Ardurobot geworden waarbij een Arduino Micro is voorzien op een PCB. Deze PCB kan gesoldeerd en gemonteerd worden op het Arduino robot chassis. Zo kan je zonder te veel losse einden toch leren werken met Arduino en Ardublock. Uiteraard volgt hier nog meer workshop nieuws van.

Meer Arduino Micro info
Raspberry Pi 3 uittesten

Ook de Raspberry Pi kunnen we echt niet links laten liggen. Ik heb hier al wat kleine projecten mee gedaan zoals aansturen van LEDs, knopjes en buzzers op de GPIO terwijl deze aangestuurd werden door een beweging in Mindcraft. Daarna was het de beurt aan aansturen van LEGO motoren via de speciale Elektor PCB van Bert van Dam. Heerlijk om zo te mogen spelen met high tech speelgoed. Hier moet zeker nog eens een workshop uit gaan groeien 😉

Meer Magpi Minecraft info
Clementoni robots voor de kleinste

Het was een succes om onlangs in het 3de en 4de studiejaar van mijn zoon in zijn klas een Clementoni Cyber Robot te gaan monteren met de kinderen. Hierna werd er flink wat geprogrammeerd en geëxperimenteerd met de robot. De robot laat toe van ook lijnen te tekenen en aangestuurd te worden met bluetooth. Voor herhaling vatbaar 😉

Meer info over de Cyber Robot
Micro:bit van BBC ideaal voor jonge beginners

De Micro:bit van de BBC is een ideaal startersplatform voor de jonge programmeurs die elektronica en programmeren willen ontdekken.
Als je deze hardware kan aansturen ben je klaar om over te stappen naar Arduino. Ik geef hier workshops voor kinderen van 10 tot 13 jaar.
Je kan er met krokodillenklemmen ook echte hardware op aansluiten zoals LEDs, schakelaars en een koptelefoon.

Meer info over de Micro:bit
EDULAB maakt eigen Arduino UNO

Het moest er uiteindelijk van komen. Zelf je eigen Arduino bouwen, het moet kunnen. Waarom zelf deze PCB maken? Dan weet je waar je mee bezig bent. Zeker leerrijk voor de elektronica mannen, maar de STEM studenten of gelijk welke elektronica fanaat wil wel eens weten hoe een UNO werkt. Geen SMD werk, enkel through hole componenten. Daarna is de UNO inzetbaar in al jouw favoriete projecten.

Meer info over de UNO