AXPS-250 audio versterker

Herstel audio versterker AXPS-250

Ik had nog een versterker in het magazijn staan die ik wel eens wou aan de praat krijgen. Op de versterker staat XXL Power Sound AXPS-250. Voor de rest is er weinig aan info te vinden op de kast of zelfs in de kast. M.a.w. wie heeft deze versterker eigenlijk gemaakt? Dat maakte de uitdaging des te groter om dit verhaal tot een goed einde te brengen.

AXPS-250 versterker

Na wat googelen kwam ik er op uit dat er niet eens een handleiding te vinden was, laat staan een schema van deze versterker. Nauwelijks info op youtube. Deze bak is dan ook, volgens de PCB’s, reeds van 2001. Volgens google heeft de versterker weg van die van Velleman, de VPA2100M. Toevallig heb ik deze ook in mijn kast staan 🙂

Na het openen van de versterker leek alles er vrij goed uit te zien. Geen zwarte vlekken, geen opgebolde condensatoren, geen slechte contacten.

De versterker op de werktafel.
A.d.h.v. gelijkaardige schema’s de versterker schakeling proberen te ontwarren.

Het schema van een gelijkaardige versterker heeft dienst gedaan om te kunnen begrijpen hoe de versterker in elkaar zat. Je kan deze versterker in feite zien als een opamp opgebouwd uit discrete componenten (en niet alles in 1 chip). Een mooi voorbeeld van de 741 opamp kan je bijvoorbeeld zelf in elkaar solderen via de kit van Evil Mad Scientist.

741 doe-het-zelf soldeer kit met discrete componenten.

Je kan heel mooi de voeding, verschilversterker, stroom-en spanningsversterker afleiden uit het bovenstaande schema. Ik heb allereerst de voeding nagemeten. De trafo leek in orde, maar 1 van de zekeringen, van de negatieve -40V spanning was stuk. Na een keer de zekering te vervangen en de spanning weer op te zetten sprong de zekering opnieuw. Dus ik wist dat ik in het negatieve deel van de versterker moest gaan zoeken. Dit keer zonder spanning meten, maar eerst de elco’s ontladen met een vermogen weerstand van 100 ohm!

4700uF elco’s ontladen met 100 ohm voordat we gaan meten met de Peak meters! Anders ontlaad de elco in de meter en kan deze beschadigd worden, zeker als deze 50V opgeslagen hebben.

Met de Peak DCA Pro en de Peak RCL meter ben ik aan de slag gegaan. Hiermee heb ik eerst de weerstanden, condensators en spoelen nagemeten. Er stond gelukkig telkens de waarde op de PCB gedrukt waarnaar ik moest refereren. Alles leek goed. Dan heb ik de diodes doorgemeten. Toen ik bij de Greatbrug kwam leek het duidelijk dat er 1 diode kortgesloten was. De meter gaf “Red & Blue are shorted“. Na het isoleren van deze component op de print (aan 2 kanten de banen doorgesneden) kon ik opnieuw constateren dat de diode tussen de AC en “-” pin was kortgesloten. Heeft hier vroeger een veel te grote stroom gevloeid?

De defecte Greatzbrug doormeten met een Peak DCA Pro meter.

Na het verwijderen en vervangen van deze component leek de versterker terug “up and running” 🙂

Voedingsschema van de versterker. Hierdoor kon ik makkelijk uitzoeken om welke diode het nu ging.
PCB versterker met nieuwe Greatzbrug.

Na enkele sound checks, het uitkuisen van de ventilator en het vervangen van een connector draait de versterker weer op volle toeren. Het geeft me dan een goed gevoel dat ik dit heb klaar gespeeld, op naar het volgende recyclage toe