Super 8 ervaringen

Op deze pagina lees je meer over mijn ervaring met super 8 camera’s en projectors.

Ik heb al heel wat doka werk gedaan. Analoge filmpjes ontwikkelen en vergroten zit er al jaren in. Op zo’n dag veranderd de badkamer plots in een donker kamer en ruikt het er naar zwavel. Ontwikkel, stop en fixeer baden kan je dan vinden op een tafeltje langs de vergroter. Heerlijk om dan te ontwikkelen. De vergroter is nog een echt erfstuk van mijn vader. Ook hij heeft er jaren mee gewerkt.

Na jaren foto’s ontwikkelen werd het eens tijd om nog een stap verder te gaan. Wat als we nog eens konden filmen met een super 8 camera en dit ontwikkelen en projecteren?

Merk op dat er vele types band bestaan. De super 8 is echter voor de amateur er uitgekomen als meest populaire.

Op het eerste zicht een dure grap om aan te beginnen. Maar exploreren blijft toch de grootste uitdaging. Dus via de tweedehandswebsite heb ik eerst een super 8 Canon 518 SV camera met auto zoom op de kop getikt.

De camera voeding (het batterijen compartiment) gaf een slecht contact. Uiteraard zaten de contacten onderaan in het handvat. Met wat gesoldeer en geprul heb ik 2 draden op de + en – kunnen monteren. De 4 x AA batterij van vroeger heb ik vervangen door en 9V Li-ion batterij die met USB oplaadbaar is. Om de 9V naar 6V om te zetten heb ik een buck converter gebruikt. Alles is net klein genoeg opdat het in het handvat past.

De buck converter kan de 9V netjes omzetten naar 6V. Via de potmeter regel je de juiste DC spanning af. Het printje zou 3A aankunnen.

De 9V Li-ion batterij die oplaadbaar is, is een goede vervanger voor de oude AA batterijen. Bij deze oude toestellen loop je al eens het gevaar dat de batterijen zijn uitgelopen. En dat geef veel problemen achteraf.

Na het onderzoeken en testen van de camera werd het nu tijd om een projector te gaan zoeken. Via de tweedehandswebsite kwam ik terecht bij een Prinz Magnon LV super 8 projector. De exacte handleiding van het toestel kost geld om aan te kopen. Maar een youtube filmpje bracht me al flink op weg. Het is een gemakkelijk toestel om te bedienen. De lamp en de motoren doen het nog. Nu dringend een filmspoel testen!

Uiteindelijk is het nu om een eigen filmpje te gaan maken. Dus het werd een zoektocht naar een firma die de filmpjes nog verkoopt en die ze ook kan ontwikkelen. Er zijn super 8 filmpjes die je zo kan laten ontwikkelen zodat ze erna direct voor de projector bruikbaar zijn. Ze noemen deze de reversal movie of omkeerbare film.

De ektachrome van KODAK is een kleurfilmpje. Wil je graag het echte gevoel van de stomme film hebben dan moet je uiteraard een TRI X wit zwart filmpje uittesten.

Op de site van ANDEC vind je heel wat info om de filmpjes aan te kopen en te laten ontwikkelen. Ook bij SUPER8 kan je terecht voor aankoop en ontwikkeling.

Uitteraard bestaat er ook een mogelijkheid om de 15m rollen film zelf te ontwikkelen. Maar da tis een heel ander verhaal. Je kan alle info vinden op deze website.

Dit project wordt vervolgd, want ik ben nu aan het wachten op mijn eerste rolletje dat we nog moeten gaan filmen. Hopelijk is het automatische diafragma van de camera in orde. De indicator in de camera reageert, maar gaat het diafragma ook gelijk open en toe. Spannend.