ESP8266 EN ESP32 experimenten

Nadat we de Arduino en Raspberry al serieus hebben uitgetest, is het nu tijd om ook de ESP familie eens aan de tand te voelen. Wat kunnen we daarmee aanvangen? Je leest het hier.

Weerstation gemaakt met ESP32

Ik had mij een tijd geleden heel wat ESP materiaal aangeschaft. Ik voelde ook dat het tijd werd om er eens iets mee te doen. Iedereen in mijn vakwereld had het er wel eens over. Het woord IOT en ESP samen in 1 zin veel genoemd. Tijd dus voor wat experimenten.

Ik ben eerst op zoek gegaan wat er nu zo anders is aan deze familie microcontrollers. Conclusie: zie het als een Arduino, met of zonder een vaste WIFI module aan boord, dan zijn we er al. Uiteraard weer een andere microcontroller met andere snelheden, geheugen en IO, maar tot slot komt er enkel de WIFI functie bij.

Ik heb al eerder een experiment gedaan met de losse ESP8266 die gekoppeld werd met een Arduino UNO. Hiermee kwam ik in IOT land al een heel eind ver. Je kan deze experimenten terug vinden op de documentatie site in het downloadbare document “ARDUINO GEVORDERDEN deel 2“.

Hier probeer ik een LED aan te sturen via een knop op een website en tekst terug te sturen. Zowat de eerste basic oefening gelijk een “hello world”.

De ESP8266 wordt vooraf geprogrammeerd via een speciale 3V3 USB to UART programmer.

Ik ben daarna de ESP nog eens tegen gekomen in een project voor fijnstof metingen. De stad Hasselt heeft namelijk samengewerkt met de Universiteit van Hasselt om fijnstof info te verzamelen. Alle data wordt verzameld op een grote server. Zie zeker eens op deze website van “maak je eigen zelfbouwsensor”.

Fijnstofsensor met ESP

Als je dit project in je eigen klas wil uitvoeren kan je best eens een workshop gaan volgen bij Brightlab in Leuven (educatieve afdeling van IMEC). Via een e-class room kunnen de studenten zelf de fijnstofsensor ontdekken en uittesten. Ik heb mijn studenten ook nog een 3D behuizing laten printen. Zo kunnen we op verschillende plaatsen op school de waardes opslaan of verzamelen en deze data achteraf dan verwerken.

3D geprinte behuizing voor een fijnstofsensor

Na al deze experimenten, voorgesteld door anderen, werd het tijd om de ESP technisch zelf eens uit te pluizen.

Ik heb me vooral laten inspireren door de ESP elektor boeken. Met de nodige aanpassingen (soms zitten er belangrijke fouten in) in de boeken kan je de projecten 1 voor 1 uittesten op jouw ESP. Zo heb ik de nodige basis kennis kunnen opdoen om uiteindelijk dan mijn eigen weerstation te kunnen bouwen en de resultaten zichtbaar te maken op thingsspeak.

Thingsspeak maakt het mogelijk om aan IOT te doen
Zowel een lichtmeting, druk, temperatuur als luchtvochtigheid zijn af te lezen op een OLED schermpje, gestuurd via I2C. De data wordt ook naar de Thingsspeak website gestuurd.
De ganse weerstation opstelling met ESP

Buiten de ESP32 heb ik ook de ESP8266 wifi D1 mini uitgetest. Deze is handig omdat hij kleiner is en handiger in te bouwen in een project. Je hebt dan wel minder IO pinnen maar toch nog voldoende voor een gemiddeld IOT project. Deze blijft programmeerbaar via een USB connectie.

ESP8266 wifi D1 mini

Met dit project kan je bijvoorbeeld een STEM project bouwen rond een klimaat kamer, gestuurd met IOT. Deze inspiratie heb ik opgedaan tijdens een STEM inspiratie dag van de Universiteit Hasselt. Meer info hierover kan je vinden op de ECOTRON website.

IOT gestuurde klimaatkamer