Speciale projecten

Op deze pagina worden allerlei kleine elektronica experimenten en projecten die zeker inspirerend kunnen zijn voor andere knutselaars.

AC AC dimmer

We hadden voor de airhockey tafel, een jaarwerk van mijn studenten, een sturing nodig om de 220V AC motor te regelen. Hoe los je dat op? Zeker nu de snelheid via een Arduino moest bestuurd worden.

Montage airhockey tafel

Gemonteerde airhockey tafel met gelaserd bovenblad (allemaal 2mm gaatjes)

We zijn met een AC AC dimmer van Robotdyn aan de slag gegaan.

Dit bordje geeft de mogelijkheid om op een veilige manier (zie optische koppelingen) aan faseaansnijding te doen. Het bordje geeft ons, afgeleid van het 220V signaal, een puls telkens wanneer het signaal door nul volt gaat (zero crossing). Dit pulsje wordt door de Arduino opgepikt via een interrupt signaal op pin 2 (int0). Afhankelijk van het ingestelde niveau via een potentiometer op de arduino wordt nu de ontsteekhoek bepaald. Je kan programma voorbeelden terugvinden in de library RBDDimmer.

Je kan hier mooi zien wanneer het signaal door nul gaat en hoe de ontsteking pas na meer dan 90 graden ingesteld staat. De motor zal in dit geval heel traag draaien.
Dit is het schema van de AC AC dimmer. De T1 Triac is het werkpaard en zal het vermogen schakelen.
Op deze scope meting kan je de zero cross puls zien samen met de reactie van de de Arduino. Uiteraard moet de reactie binnen de 10ms zijn (helft van 20ms of 50Hz).