Gigatron

Ik ben nogal nostalgisch ingesteld. Vandaar dat ik altijd interesse heb getoond voor oude computers, gameconsoles en hun hardware structuren.

Mijn eerste spel console was van Philips. Je kent misschien nog de videopac computer.

Videopac G7000

Ik heb een beetje gespeeld hierop, maar waar mijn interesse vooral naar uitging en nog steeds uitgaat is wat er onder de motorkap zit bij zo’n console.

Al vrij snel had ik het geluk om enkele commodores 64 en 128 in mijn bezit te krijgen. Nu spreken we over het midden van de jaren 80. Het leuke hieraan was dat je de programmeertaal BASIC kon loslaten op deze computer en ook al eens proeven van ASSEMBLER.

Met deze computer heb ik leren programmeren en stuurde ik ook mijn eerste externe hardware aan. Ik stuurde LEGO motoren aan en maakte schakelaars met zilverpapier en draadjes om inputs te creëren voor de commodore. Mijn eerste LEGO robot was geboren. Ik moet wel toegeven dat ik in die tijd nog geen idee had van hoe je een goede veilige interface moest maken met de IO van de commodore. Dus ik heb wel enkele IC’s van zo’n computer opgeblazen na een kortsluiting in mijn solderingen, rechtstreeks op de PCB van de commodore. Maar ja, al doende leert men 🙂

Ik heb heel wat inspiratie en goesting gekregen om robots aan te sturen en computers te programmeren nadat ik de film Short Circuit had gezien. Die liefde is hier begonnen.

Later werden de computers enkel maar ingewikkelder en groter. Van de Olivetti PC tot een standaard zelfsamengestelde desktop. Hierop leerde ik o.a. PASCAL, BASIC, VISUAL BASIC, C-taal enz leren programmeren.

Maar toch vin ik het nog steeds leuk om de architectuur van de eerste computers te onderzoeken. In mijn klas mag ik hierover elk jaar een hoofdstuk wijden aan de interne structuur van de microcontroller.

Ik heb al enkele keren de kans gekregen om eens naar München te gaan, naar het Technische Museum. Hier kan je de ganse geschiedenis van de chip tot computer doorlopen. Fantastisch. Ook de Apple 1 kan je er vinden. Dit is de eerste computer bedacht door Steve Jobs en Steve Wozniak.

Onlangs kreeg ik de kans om de Apple 1 zelf in elkaar te solderen aan de hand van een knappe doe het zelf kit: de Gigatron. Deze computer bestaande uit enkel TTL IC’s vormt een knappe 1MHz processor en heeft een beperkte maar voldoende commando set. Je kan een VGA scherm aansturen, geluid voorzien en een gamecontroller inpluggen. Het leuke is dat je, net als bij de commodore ook hier weer BASIC kan op leren programmeren.

Gigatron

Dit is echt een aanrader voor zij die enerzijds een uitdaging zoeken en ook wat nostalgisch terugkijken naar het computer verleden. Via een PPP en een youtube film van de makers wordt de ganse microcontroller structuur netjes uit de doeken gedaan. De moeite waard!

Voor dit Gigatron project heb ik ook een 3D case geprint en heb ik uiteindelijk een QWERTY keyboard moeten aanschaffen.