Bezoek NAM-IP computer museum

De volgende foto’s geven een mooi overzicht van wat er allemaal te beleven valt in het computer museum in Namen. Echt de moeite waard om eens langs te gaan. Merk op dat de meeste info in het Frans is. Google translate is jouw beste vriend op zulke momenten 🙂

Veel info over ponskaart machines van Bull (de aanmaak, sorteer en verwerkingsmachines).

Een knap overzicht van de tijd dat computers nog zo groot waren als 3 kamers.

Mooie maquette die weergeeft hoeveel plaats een computer in nam om telefoongesprekken te factureren (links de invoer van data via ponskaarten, in het midden de verwerking, rechts de data opslag.

Unieke printer met een golfbal kop ipv hamertjes van IBM.

Opslagmediums: de eerste harddisks zo groot als een wiel voor 2.5MB, een geheugen met ringkernen en een geheugen met een vertragingscontact (zie info hieronder).

Een magneettrommel. Dit is de voorloper van de harddisk.

De ALTAIR met een Intel 8080. Een van de eerste programmeerbare microprocessors via schakelaars. De output werd o.a. op LED’s getoond.

Unieke rekencomputer waarmee in Amerika een volkstelling werd gehouden. De ponskaart werd ingegeven met gegevens per persoon. De wijzertjes telden per gedetecteerd item een stapje verder.

Er was ook een tijdelijke tentoonstelling over opmerkelijke vrouwen die iets betekent hebben in het ontstaan en gebruik van de computer. Hier de Turing machine “Bombe” die de ENIGMA code ontcijferde. Joan Clarke zou in het encrypteren en gebruik van deze machine een groot aandeel hebben gehad.

Dit en nog veel meer kan je beleven in het NAM-IP museum in Namen. De moeite waard 🙂