IBM PS70 laptop herstellen

Ik heb begin jaren 90 van vorige eeuw een laptop van IBM type PS70 386 gekregen (deze was van 1985) via een vriend van mijn ouders. Toen draaide er Windows 3.2 op. Deze laptop werkte perfect. Ik heb er tal van programma’s op geïnstalleerd via de nodige floppy’s. Ja, dus nog geen internet of USB sticks en CDROM’s.

Afgelopen jaar heb ik, uit pure nostalgie, het toestel nog eens van de plank gehaald. Dit keer hoorde ik de laptop nog nauwelijks opstarten. Reeds na het tellen van het geheugen op het scherm ging het na enkele piepjes mis. Ik hoor de harddisk even rommelen maar daar blijft het dan ook bij.

Eerst heb ik het toestel eens proper gemaakt en verkend. Er slechte contacten en een oplaadbare batterij van de klok die leeg waren. Die problemen waren snel verholpen.

Je kan het moederbord van de laptop herkennen met de 386 processor, het RAM geheugen, de voeding, de harddisk en de IO voor internet en externe schermen.

Na veel uitzoeken op youtube en websites kwam het er op neer dat ik een referentie disk van IBM moet gaan gebruiken om de laptop weer op weg te helpen.

Op deze site vind je hints en tips voor dit toestel. Hier nog meer info over de hardware.

Ik heb de referentie disk kunnen aanmaken op een andere laptop. Maar het grote probleem is dat de floppy drive van de IBM laptop we even spint maar daarna de disk niet correct kan inlezen.

Floppy Disk van IBM

Nadat ik de floppy disk had losgemaakt en eens bekeken merkte ik al snel dat dit geen standaard floppy disk drive is. Hier is flink mee geknoeid. IBM staat dan ook bekent voor het aanpassen van hardware zodat deze niet kan gebruikt worden in andere toestellen of zo maar verwisseld kan worden.

Nadat ik nog eens goed gekeken had zag ik dat er wel 5 elco’s uitgelopen waren en enkele paadjes hadden stuk gemaakt door al de chemische producten die in zo’n condensator zitten (het elektrolytisch materiaal).

Na heel wat uitzoeken heb ik uiteindelijk gewone SMD elco’s en bipolaire SMD condensators (ook voor audio) moeten kopen bij Ali. Ik heb me ook een vergroter moeten aanschaffen om te zien wat er allemaal misliep.

Het probleem op de floppydisk onder de vergroter geplaatst
Alles herstelt op de floppydisk

Merk op dat je een SMD condensator heel moeilijk kan verwijderen omdat je aan beide zijden tegelijk moet kunnen verwarmen. Ook is het moeilijk het component even van de print af te solderen en zuigen tegelijk. Gevolg is dus dat er af en toe wel eens een baantje loskomt. Dus daarom zitten er ook wat extra draadjes op de print.

Na heel wat knutselwerk en vele uren documentatie doornemen was het tijd om de floppy met referentie disk terug te testen in de laptop. Jammer genoeg deed de floppy het nog niet. Dus tijd voor een nieuwe floppy drive. Dat is voor een andere keer.

Floppy terug gemonteerd in de laptop

Ik heb veel bijgeleerd van het werken met deze laptop. Dat neem ik mee. En ja, soms krijgen we het met onze kennis, weinige documentatie en materiaal gewoon niet klaar. En dat moeten we ook durven toegeven en loslaten.