Laserdisc Philips onderzocht

Laser Disc CDV475 van Philips

Bij het opruimen van iemand zijn zolder kwam ik nog een pareltje tegen: een laser disc toestel type CDV475 van Philips.

Dit is de reclame die door Philips van de laser disc werd verspreid in de jaren 80

De laserdisc is de grote voorloper van de CD speler. Op dat moment was de CD plaat nog zo groot als een LP (long play of plaat). Ik was heel fier dat ik zo’n toestel in mijn handen kreeg. Dus tijd voor wat onderzoek, want jammer genoeg wou het toestel, buiten enkele audio geluidjes, niet beginnen met spelen. Dus werk aan de winkel.

Nog meer reclame van de laser disc
Werking van de laser in beeld gebracht
De CDV475 met plaat zoals ik er eentje aan het herstellen ben

Na het openen van de speler was het snel duidelijk dat de riempjes versleten waren. Deze zwarte rubberen bandjes hadden de tand des tijd niet doorstaan. Deze 2 riempjes sturen bijna het hele mechanische deel aan. Van het openen en sluiten van de tray tot het omhoog brengen van de laser en lens en het focussen op de plaat. Dus tijd om deze bij Ali aan te schaffen en een deel weken weer te wachten.

De slede van de laser disc speler. De riempjes waren door de tijd versleten geraakt en vielen er dus af.

Na de reparatie van de riempjes heb ik het toestel uiteindelijk nog niet aan de praat gekregen. Mogelijk is de focus van de laser niet in orde. Hiervoor moet je de schema’s en de werking van de elektronica van het toestel echt goed beheersen. Het was al een hele klus om gewoon de tray uit de speler te krijgen en het riempje te vervangen. Het toestel is uiteindelijk niet gemaakt om op een makkelijke manier vervangingen te doen.

Service schema van het servo circuit
“De professional” is de grote broer van de CDV475. Ook deze heb ik nog op de plank klaar staan om te onderzoeken.
Inside een VLP600 van Philips. De laser is duidelijk zichtbaar.