Heb je ook nog wat onbekende logische IC’s in de lade liggen? Of heb je ook soms chips waarvan je niet weet of ze wel degelijk nog werken? Moet er soms een ROM geprogrammeerd worden of heb je een bootloader te downloaden in de Arduino Uno?
Met de TL866 II Plus is dit makkelijk te doen. Ik heb deze aangekocht via Ali Express omdat ik het toestel op geen andere plek goedkoper terug kon vonden.
De website van de makers is wel wat rommelig maar je vind uiteindelijk de software en updates die je nodig hebt.
Nadat je het toestel hebt gekregen en ingeplugd in de laptop kan je pas aan de slag met de software! Anders zijn de menu knoppen geblokkeerd. Mogelijk krijg je de software niet dadelijk aan de praat. Dit was alleszins op mijn win10 aan de hand. Installeer dan het programma eens in de root (c:\xcpro\ ….). Dan gaat het wel.
De software informeert je als er een update is op de website. Mogelijk zijn er nieuwe chips of bugs opgelost. Zoek dan via de help -> update online naar de nieuwste versie die je moet downloaden en weer installeren.
Arduino UNO bootloader programmeren
Je kan bijvoorbeeld eerst een chip kiezen via “Select IC” (vb de ATMEGA328P van de Arduino UNO). Daarna upload je de bootloader file die origineel voorzien is voor deze UNO chip. Ik heb de optiboot_atmega328.hex file gebruikt. Zie ook op deze site van adafruit. Klik dus op de “LOAD” knop en haal deze hex file binnen na het drukken op “Browse“.
Maak best gebruik van de default instellingen in de Load menu.
Scroll eens omlaag in het Flash geheugen in je Xgpro software naar adres 0x7E00. Hier kan je de bootloader in hex vorm terugvinden, klaar om te flashen in het geheugen van jouw chip.
Nu moeten we de config bits nog instellen. Met deze instellingen kunnen we de clock, de beveiliging van het geheugen, de reset en dergelijke instellen. Zorg er voor dat de bits ingesteld zijn volgens volgende figuur. Dan komt het goed 🙂
Plaats nu jouw ATMEL328P in de ZIF (Zero Insertion Force) van de Xgpro. Zorg dat de chip in de juiste richting is geplaatst (zie boogje en/of bolletje op de chip die overkomt met de tekening op de XGecu Pro/TL866.
Laat de “Options” instellingen allemaal maar opstaan in de hoofdmenu. Nu mag je op de “PROG” knop drukken. In het volgende venster druk je dan, zonder de instellingen aan te passen op de “Program” knop. Alles vlot verloopt en het is de juiste en nog werkende chip, dan komt er op het einde “Programming ….Succeeded” te staan. Druk BACK om de menu te verlaten.
Verwijder nu de chip en plaats deze correct in jouw UNO. Nu kan je weer aan de slag met Arduino IDE.
Onderzoek naar de juiste werking van een logische IC
Mogelijk heb je nog wat TTL (74xx), 54xx (TTL met militaire specificaties) of CMOS (40xx) IC’s liggen in de schuif maar weet je niet meer of deze nog correct werken. Met de TL866 kunnen we de juiste werking er van nagaan.
Kies een IC die in de grote lijst voorkomt van chips in de software, voorbeeld de 7400 (4 x een NAND poort), en plaats deze in de ZIF connector. Kijk na of jouw IC dezelfde benummering heeft.
Klik bovenaan in het menu op de “AND poort” knop om het logica test venster te openen.
Indien het opschrift niet meer duidelijk is op de chip kan je ook de “Auto Find” knop gebruiken. Dan geeft de software een aantal oplossingen die overeenkomen met de logica in de chip. Handig!
Ga even na welke VCC voedingsspanning de chip maximum kan verdragen. Een standaard TTL chip werkt op 5V. Merk op dat de software een test klaar zet. Dit is een waarheidstabel die de verschillende mogelijke toestanden van de chip na gaat. Je kan deze test ook aanpassen en zelf iets toevoegen. Druk maar een op “New“. Leuk 😉
In dit geval worden er op de 14 pinnen van de chip 4 testen uitgevoerd. “V” staat voor de ingestelde voeding, “G” is pin aan massa. “H” is een uitgang die hoog is getest. “0” en “1” zijn de instelbare vectoren. Het resultaat van de 4 testen is normaal, dus de chip is prima in orde.
Ik heb ook eens een 7406 getest. Hierin zitten 6 NOT poorten met Open Collector (OC). Dit was het resultaat.
Ik had bijna de chip in de prullenbak laten belanden. Het lijkt alsof de chip niet goed functioneert. Toch kloppen de verschillende waardes met wat hij moet doen. Raar? Dus altijd nog even handmatig checken is de boodschap. Kan jij het ook zien? Het is me nu dus niet duidelijk of de chip nog goed is.
De TL866 Plus kan nog meer. Zie daarvoor de volgende tabel:
Je kan verschillende soorten ROM, EPROM, EEPROM en FLASH geheugen programmeren. Ook andere microcontrollers zijn beschikbaar om te programmeren. Van de PLD’s kan je ook met de GAL aan de slag.
De programmer kan je alleen kopen of je kan er ook handige tussenstukken bijkopen waarmee je dan andere IC’s dan die met de DIL footprint kan programmeren en testen. Zelfs IC’s met 1.8V VCC kan je programmeren via een speciaal breakout board.
Aan de zijkant van de TL866 II Plus zit een connector waar je een header kan op aansluiten met draadjes. Deze draadjes kan je dan naar een PCB of breadboard brengen en zo de chip programmeren. Het is een ICSP header.
Net als bij het programmeren van de ATMEL328P via de ZIF connector moet je nu ook de hex file laden, de config bits juist instellen en dan op programmeren klikken. Vergeet niet van ook eerst de VCC ENABLE optie aan te klikken. Zo krijgt de te programmeren chip 5V spanning.
Meer uitleg kan je altijd van het toestel vinden in de handleiding.