Toshiba 1100 Plus herstellen

Wat is er leuker dan een oude laptop terug aan de praat te krijgen. Op deze pagina vind je heel wat info over de fix van een Toshiba 1100 Plus uit 1985 die terug het leven zag.

Toshiba 1100 Plus

Op een elektronica beurs kwam ik deze oude laptop tegen. Die wou ik beslist eens testen. Thuis gekomen werd onmiddellijk de voeding aangesloten. Volgens de verkoopster werkte de computer. Maar dat was dus even anders. Zo dood als een pier. Dus de uitdaging kon weer eens beginnen 🙂

Eerste werk: wat op internet naar info zoeken. Vooral over hoe je deze computer kan openen zonder hem te beschadigen. Ook de bijgeleverde voeding even testen, maar die werkte. Dus er moest iets anders intern aan de hand zijn.

De computer is heel makkelijk opgebouw, handig om service aan te doen. Er zitten 2 floppy discs in deze laptop, maar geen harddisc. Op 1 schijfje moet je het operating systeem draaien terwijl op de andere floppy de programma’s staan. Deze programma’s mogen dus niet meer dan 1.44 MB beslaan. Amaaiiiiii ….

Je kan de RAM geheugen module al netjes zien zitten, mooi verticaal geplugd in het moederbord. Na een controle van dit mainboard zag ik geen speciale lekkages van condensators. We hoeven niet altijd te recappen 🙂

De 8086 microcontroller van Intel stuurt de laptop aan. Deze processor levert aan de PC een snelheid van 4.77MHz in slow mode of 7.16MHz in fast mode. Deze 16 bitter heeft een dynamic RAM geheugen van 256KB ter beschikking op het mainboard. Ik heb toevallig een laptop met nog eens een RAM uitbreidingskaart op de kop getikt 🙂

Meer info vind je in de service handleiding.

De voedingsprint zag er op het eerste gezicht ook goed uit. Maar er zat wel nog een oude 6V lood batterijenpak in de computer. En deze batterij was wel degelijk dood. Ook niet meer op te laden. Vermoedelijk uitgedroogd. Op de voedingsprint stonden nog wat elco’s, dus toch maar even recappen en ook nameten of de ESR (inwendige weerstand van de condensator bij hogere frequenties) goed zat. Het nameten heb ik gedaan met een bij Aliexpress gekochte universele RCL meter. We willen toch graag de boosdoener vinden en begrijpen wat er gebeurd is.

Mogelijk een slechte condensator gevonden. De 220uF 25V elco zat met zijn 0.87 ohm ESR buiten de specificatie. Deze moet kleiner dan 0.62 ohm zijn. Na deze recapping wou de PC nog niet starten met de originele adapter aansluiting. Toch nog een probleem in de voeding ?????

Uiteindelijk heb ik de voeding er tussen uitgehaald en rechtstreeks een externe labo voeding aangesloten op de batterij aansluitingen. En hops ……. de laptop begon terug te leven 🙂

De fout heb ik niet meer gevonden in de voedingsprint, maar ik heb me wel verder verdiept in de installatie van de software met floppies en heb er uiteindelijk “Prince of Pursia” op gespeeld (een spel volledig geschreven in assembler).

Ik heb een Windows 1.0 gevonden. Maar die was te groot (3.4MB). Dan maar de MS-DOS op een floppy voorzien die bedoeld was voor deze laptop.

Na wat zoeken op internet heb ik ook heel wat DOS spelletjes gevonden en de laptop goed getest. Ik had er ook nog wat op willen programmeren in C-code maar vond niet de juiste programma’s. Kom ik misschien nog wel eens tegen. Alles knap om te zien met hoe weinig hardware deze laptop knappe dingen voor die tijd kon afleveren.