Oude apparaten herstellen

Wat ik heel graag doe is oude apparaten uit elkaar halen en ontdekken wat er allemaal inzit. Ik kan er nog steeds heel veel van leren. Of het een laservision apparaat is, een oude IBM laptop van 1985 of een meetapparaat uit de jaren stilletjes, ik pak ze allemaal graag aan. Ook oude versterkers komen aanbod.

Op deze site kan je inspiratie opdoen rond mijn herstellingen en ontdekkingen i.v.m. oude apparaten.

IBM laptop uit 1985

Ik heb begin jaren 90 van vorige eeuw een laptop van IBM type PS70 386 gekregen via een vriend van mijn ouders. Toen draaide er Windows 3.2 op. Deze laptop werkte perfect. Ik heb er tal van programma’s op geรฏnstalleerd via de nodige floppy’s. Ja, dus nog geen internet of USB sticks en CDROM’s.

PS70 386 IBM laptop

Afgelopen jaar heb ik, uit pure nostalgie, het toestel nog eens van de plank gehaald. Dit keer hoorde ik de laptop nog nauwelijks opstarten. Reeds na het tellen van het geheugen op het scherm ging het na enkele piepjes mis. Ik hoor de harddisk even rommelen maar daar blijft het dan ook bij.

Eerst heb ik het toestel eens proper gemaakt en verkend. Er slechte contacten en een oplaadbare batterij van de klok die leeg waren. Die problemen waren snel verholpen.

Je kan het moederbord van de laptop herkennen met de 386 processor, het RAM geheugen, de voeding, de harddisk en de IO voor internet en externe schermen.

Na veel uitzoeken op youtube en websites kwam het er op neer dat ik een referentie disk van IBM moet gaan gebruiken om de laptop weer op weg te helpen.

Op deze site vind je hints en tips voor dit toestel. Hier nog meer info over de hardware.

Ik heb de referentie disk kunnen aanmaken op een andere laptop. Maar het grote probleem is dat de floppy drive van de IBM laptop we even spint maar daarna de disk niet correct kan inlezen.

Floppy Disk van IBM

Nadat ik de floppy disk had losgemaakt en eens bekeken merkte ik al snel dat dit geen standaard floppy disk drive is. Hier is flink mee geknoeid. IBM staat dan ook bekent voor het aanpassen van hardware zodat deze niet kan gebruikt worden in andere toestellen of zo maar verwisseld kan worden.

Nadat ik nog eens goed gekeken had zag ik dat er wel 5 elco’s uitgelopen waren en enkele paadjes hadden stuk gemaakt door al de chemische producten die in zo’n condensator zitten (het elektrolytisch materiaal).

Na heel wat uitzoeken heb ik uiteindelijk gewone SMD elco’s en bipolaire SMD condensators (ook voor audio) moeten kopen bij Ali. Ik heb me ook een vergroter moeten aanschaffen om te zien wat er allemaal misliep ๐Ÿ™‚

Het probleem op de floppydisk onder de vergroter geplaatst
Alles herstelt op de floppydisk

Merk op dat je een SMD condensator heel moeilijk kan verwijderen omdat je aan beide zijden tegelijk moet kunnen verwarmen. Ook is het moeilijk het component even van de print af te solderen en zuigen tegelijk. Gevolg is dus dat er af en toe wel eens een baantje loskomt. Dus daarom zitten er ook wat extra draadjes op de print.

Na heel wat knutselwerk en vele uren documentatie doornemen was het tijd om de floppy met referentie disk terug te testen in de laptop. Jammer genoeg deed de floppy het nog niet. Dus tijd voor een nieuwe floppy drive. Dat is voor een andere keer ๐Ÿ™‚

Floppy terug gemonteerd in de laptop

Ik heb veel bijgeleerd van het werken met deze laptop. Dat neem ik mee. En ja, soms krijgen we het met onze kennis, weinige documentatie en materiaal gewoon niet klaar. En dat moeten we ook durven toegeven en loslaten ๐Ÿ™‚

Laser Disc CDV475 van Philips

Bij het opruimen van iemand zijn zolder kwam ik nog een pareltje tegen: een laser disc toestel type CDV475 van Philips.

Dit is de reclame die door Philips van de laser disc werd verspreid in de jaren 80

De laserdisc is de grote voorloper van de CD speler. Op dat moment was de CD plaat nog zo groot als een LP (long play of plaat). Ik was heel fier dat ik zo’n toestel in mijn handen kreeg. Dus tijd voor wat onderzoek, want jammer genoeg wou het toestel, buiten enkele audio geluidjes, niet beginnen met spelen. Dus werk aan de winkel.

Nog meer reclame van de laser disc
Werking van de laser in beeld gebracht
De CDV475 met plaat zoals ik er eentje aan het herstellen ben

Na het openen van de speler was het snel duidelijk dat de riempjes versleten waren. Deze zwarte rubberen bandjes hadden de tand des tijd niet doorstaan. Deze 2 riempjes sturen bijna het hele mechanische deel aan. Van het openen en sluiten van de tray tot het omhoog brengen van de laser en lens en het focussen op de plaat. Dus tijd om deze bij Ali aan te schaffen en een deel weken weer te wachten.

De slede van de laser disc speler. De riempjes waren door de tijd versleten geraakt en vielen er dus af.

Na de reparatie van de riempjes heb ik het toestel uiteindelijk nog niet aan de praat gekregen. Mogelijk is de focus van de laser niet in orde. Hiervoor moet je de schema’s en de werking van de elektronica van het toestel echt goed beheersen. Het was al een hele klus om gewoon de tray uit de speler te krijgen en het riempje te vervangen. Het toestel is uiteindelijk niet gemaakt om op een makkelijke manier vervangingen te doen.

Service schema van het servo circuit
“De professional” is de grote broer van de CDV475. Ook deze heb ik nog op de plank klaar staan om te onderzoeken.
Inside een VLP600 van Philips. De laser is duidelijk zichtbaar.

Herstel audio versterker AXPS-250

Ik had nog een versterker in het magazijn staan die ik wel eens wou aan de praat krijgen. Op de versterker staat XXL Power Sound AXPS-250. Voor de rest is er weinig aan info te vinden op de kast of zelfs in de kast. M.a.w. wie heeft deze versterker eigenlijk gemaakt? Dat maakte de uitdaging des te groter om dit verhaal tot een goed einde te brengen.

AXPS-250 versterker

Na wat googelen kwam ik er op uit dat er niet eens een handleiding te vinden was, laat staan een schema van deze versterker. Nauwelijks info op youtube. Deze bak is dan ook, volgens de PCB’s, reeds van 2001. Volgens google heeft de versterker weg van die van Velleman, de VPA2100M. Toevallig heb ik deze ook in mijn kast staan ๐Ÿ™‚

Na het openen van de versterker leek alles er vrij goed uit te zien. Geen zwarte vlekken, geen opgebolde condensatoren, geen slechte contacten.

De versterker op de werktafel.
A.d.h.v. gelijkaardige schema’s de versterker schakeling proberen te ontwarren.

Het schema van een gelijkaardige versterker heeft dienst gedaan om te kunnen begrijpen hoe de versterker in elkaar zat. Je kan deze versterker in feite zien als een opamp opgebouwd uit discrete componenten (en niet alles in 1 chip). Een mooi voorbeeld van de 741 opamp kan je bijvoorbeeld zelf in elkaar solderen via de kit van Evil Mad Scientist.

741 doe-het-zelf soldeer kit met discrete componenten.

Je kan heel mooi de voeding, verschilversterker, stroom-en spanningsversterker afleiden uit het bovenstaande schema. Ik heb allereerst de voeding nagemeten. De trafo leek in orde, maar 1 van de zekeringen, van de negatieve -40V spanning was stuk. Na een keer de zekering te vervangen en de spanning weer op te zetten sprong de zekering opnieuw. Dus ik wist dat ik in het negatieve deel van de versterker moest gaan zoeken. Dit keer zonder spanning meten, maar eerst de elco’s ontladen met een vermogen weerstand van 100 ohm!

4700uF elco’s ontladen met 100 ohm voordat we gaan meten met de Peak meters! Anders ontlaad de elco in de meter en kan deze beschadigd worden, zeker als deze 50V opgeslagen hebben.

Met de Peak DCA Pro en de Peak RCL meter ben ik aan de slag gegaan. Hiermee heb ik eerst de weerstanden, condensators en spoelen nagemeten. Er stond gelukkig telkens de waarde op de PCB gedrukt waarnaar ik moest refereren. Alles leek goed. Dan heb ik de diodes doorgemeten. Toen ik bij de Greatbrug kwam leek het duidelijk dat er 1 diode kortgesloten was. De meter gaf “Red & Blue are shorted“. Na het isoleren van deze component op de print (aan 2 kanten de banen doorgesneden) kon ik opnieuw constateren dat de diode tussen de AC en “-” pin was kortgesloten. Heeft hier vroeger een veel te grote stroom gevloeid?

De defecte Greatzbrug doormeten met een Peak DCA Pro meter.

Na het verwijderen en vervangen van deze component leek de versterker terug “up and running” ๐Ÿ™‚

Voedingsschema van de versterker. Hierdoor kon ik makkelijk uitzoeken om welke diode het nu ging.
PCB versterker met nieuwe Greatzbrug.

Na enkele sound checks, het uitkuisen van de ventilator en het vervangen van een connector draait de versterker weer op volle toeren. Het geeft me dan een goed gevoel dat ik dit heb klaar gespeeld, op naar het volgende recyclage toestel ๐Ÿ™‚